Zboží

Jaké výhody skýtá elektrický invalidní vozík

Je smutným faktem, že ne všichni lidé mají plně funkční nohy. Někteří o schopnost chodit přišli díky vrozené vadě, jiní po nehodě, a některým zkrátka sešly stářím. Ať už je to ale jak chce, omezená nebo dokonce plně ztracená schopnost chůze člověka značně omezuje. Není tedy divu, že existuje spousta pomůcek, které jim mají vrátit alespoň trochu pohyblivosti a samostatnosti.

Tou po holích a berlích asi nejznámější a nejpoužívanější je invalidní vozík. Zatímco dříve býval k vidění pouze v nemocnicích, domovech důchodců a podobných zařízeních, v posledních letech se stal dostupným i pro běžné domácí použití.

vozik3

Při jeho rozšíření není divu, že se postupem času začalo vyrábět mnoho nejrůznějších typů, některé pro lidi se specifickým postižením, jiné spíše obecnější. Mezi ně patří například skládací typ, který se hodí pro domácí použití, neboť jej lze složit na menší velikost a do tvaru, který se snadno vejde do běžného automobilu.

Jiným příkladem může být elektrický invalidní vozík. Jeho princip tkví v tom, že místo toho, aby jej člověk posouval otáčením zadního kola, jak je běžné u mechanických typů, zde je zabudován motor, který celé zařízení pohání. Ten je pak spojen s ovládáním zabudovaným v rukojeti. Tak lze vozík ovládat jednoduše dotekem prstu.

vozik4

Tento typ sice není tak skladný jako ten předchozí, avšak je velmi vhodný pro lidi s kombinovaným postižením, kteří nemají jen omezenou schopnost pohybu nohou, ale i rukou, a je tedy pro ně fyzicky nemožné rozpohybovat jej klasicky.

Proč jej tedy nevidíme tak často, jako ten běžný typ? Má to hned několik důvodů. Tím prvním a hlavním je samozřejmě cena. Ta je u tohoto modelu podstatně vyšší než u těch obyčejných mechanických, a ne každý si jej může dovolit.

Pak je zde také fakt, že běžný typ poskytuje svému uživateli možnost procvičit si alespoň horní polovinu těla, a oddálit tak atrofii svalů.

Jak je vidět, existuje mnoho nejrůznějších typů. A záleží jen na konkrétní situaci, který bude pro daného člověka tím nejvhodnějším. V případě pochyby je však vždy dobré se poradit s lékařem, a řídit se jeho doporučeními.

Mohlo by se vám také líbit...